Ouderschapsplan / Echtscheidingsconvenant
Ouderschapsplan
Niet alleen voor u zelf, maar ook voor de kinderen is de periode waarin u gaat scheiden erg tumultueus. Bij wie gaan zij wonen? Wanneer zien zij de andere ouder? Moeten ze van school? Dit zijn allemaal vragen die bij kinderen kunnen opkomen en waar zij mee kunnen worstelen.
Ons kantoor heeft goede ervaringen met Villa Pinedo, een organisatie van kinderen met gescheiden ouders voor kinderen met gescheiden ouders. Uw kinderen kunnen worden gekoppeld aan een buddy die als een luisterend oor voor uw kinderen kunnen optreden.
Dit neemt niet weg dat er voor u als ouder natuurlijk een grote rol is weggelegd om de kinderen te begeleiden ten tijde van de echtscheiding. Het is daarom van groot belang dat er gedegen afspraken over de kinderen worden gemaakt. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in een ouderschapsplan. In een ouderschapsplan worden minimaal de volgende vier onderwerpen vastgelegd:
-
Bij wie gaan de kinderen wonen?
-
Welke omgangsregeling / contactregeling gaat er gelden?
-
Wat zijn de kosten van de kinderen en welke kinderalimentatie moet er betaald worden?
-
Op welke wijze informeren en consulteren de ouders elkaar over de kinderen?
Echtscheidingsconvenant
Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis die zowel emotioneel als praktisch veel gevolgen heeft. Om ervoor te zorgen dat de scheiding soepel verloopt, is het maken van afspraken van groot belang. De over de kinderen gemaakte afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. De overige afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst waarin beide partners alle afspraken rondom de echtscheiding vastleggen. Dit document, dat over het algemeen wordt opgesteld met de hulp van een advocaat of mediator, wordt vaak aan de uitspraak van de rechter gekoppeld. Dit wordt in juridische termen aan de beschikking hechten genoemd, waarna het convenant een executoriale titel heeft. Dit betekent bijvoorbeeld dat men met een convenant rechtstreeks naar een deurwaarder kan stappen als financiële afspraken niet worden nagekomen.
Door alle afspraken zwart op wit te zetten, weten beide partijen precies waar ze aan toe zijn. Dit vermindert de kans op misverstanden en conflicten aanzienlijk, zowel tijdens als na de echtscheiding. Daarnaast kan een echtscheidingsconvenant langdurige en kostbare juridische procedures voorkomen. Wanneer alle afspraken vooraf zijn gemaakt en vastgelegd, kan de rechter de echtscheiding sneller en eenvoudiger afhandelen, wat tijd en geld bespaart voor beide partijen.
In een echtscheidingsconvenant kunnen diverse zaken geregeld worden. Allereerst de verdeling van bezittingen en schulden. Dit omvat zaken zoals de woning, de inboedel, auto's, spaargeld en eventuele gezamenlijke schulden. Daarnaast wordt in het convenant vastgelegd hoe de partneralimentatie wordt geregeld.
Tot slot kunnen er ook afspraken worden gemaakt over pensioenen, verzekeringen en eventuele andere financiële regelingen. Door deze zaken in het convenant op te nemen, worden alle aspecten van de scheiding goed geregeld en weten beide partners precies waar ze aan toe zijn.
Een echtscheidingsconvenant is van belang voor een soepele en duidelijke afhandeling van een echtscheiding. Het zorgt voor duidelijkheid en voorkomt langdurige procedures. Het is daarom raadzaam om bij een echtscheiding een echtscheidingsconvenant op te stellen, zodat alle partijen het hoofdstuk kunnen afsluiten. Om te voorkomen dat naderhand nog geschillen ontstaan is het belangrijk dat het echtscheidingsconvenant juridisch goed in elkaar zit. Hiermee hebben wij ruime ervaring. Bij AAN Advocaten vinden wij het belangrijk dat mensen die goede afspraken hebben gemaakt niet binnen afzienbare tijd weer om de tafel moeten gaan zitten. Wij zetten ons dan ook in voor een juridisch goed convenant dat recht doet aan de wensen van onze cliënt(en).
Het nakomen van de afspraken
Wanneer u samen met uw ex-partner een echtscheidingsconvenant en/of een ouderschapsplan heeft opgesteld, dient u deze na te komen. Uit de praktijk blijkt dat er bij de uitvoering van de gemaakte afspraken soms discussies kunnen ontstaan. Het kan zelfs zo ver komen dat (door een van partijen) in het geheel geen uitvoering wordt gegeven aan de in het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan opgenomen afspraken. Dit kan tot de nodige frustraties en problemen leiden.
Ons kantoor staat u graag met raad en daad bij, als het gaat om de nakoming van het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Samen met u wordt bezien welke strategie in uw situatie het meest geschikt is en welke weg gevolgd gaat worden. Het heeft altijd de voorkeur om in onderling overleg tot een geschikte regeling te komen. Lukt dit echter niet en weigert uw ex-partner zijn of haar medewerking te verlenen aan de nakoming van het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan, dan kan hier mogelijk ook een (kort geding)procedure bij de rechtbank voor worden opgestart.
Loopt u tegen problemen aan bij de nakoming van het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan? Neem contact op met een van onze specialisten.