top of page

Huwelijkse voorwaarden / partnerschaps voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden is een onderwerp waar niet ieder koppel graag over spreekt. Soms zorgt het voor ongemak of zelfs een discussie. Toch kunnen huwelijkse voorwaarden van groot belang zijn. Belangrijk om te noemen is dat voor zowel huwelijkse voorwaarden als partnerschapsvoorwaarden dezelfde regels gelden, u kunt dus waar op deze pagina huwelijkse voorwaarden genoemd staat ook partnerschapsvoorwaarden lezen.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

In de wet zijn er regels opgenomen die gelden voor mensen die trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken die partners vóór of tijdens het huwelijk maken over hun bezittingen en schulden. Deze afspraken worden vastgelegd in een notariële akte en waarin wordt bepaald hoe het vermogen wordt verdeeld in het geval van een scheiding of overlijden. Huwelijkse voorwaarden bieden maatwerkoplossingen die aansluiten bij de specifieke situatie van elk paar.

Wat is het belang van huwelijkse voorwaarden?

Niemand gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aan met de gedachte weer uit elkaar te gaan. Toch kunnen huwelijkse voorwaarden, net als na een scheiding, al heel belangrijk zijn tijdens een huwelijk of partnerschap. Er zijn een aantal voordelen van huwelijkse voorwaarden, waarvan we de belangrijkste zullen noemen.

  • Bescherming van privévermogen

Met huwelijkse voorwaarden kunt u voorkomen dat privébezittingen, zoals een eigen huis of een bedrijf, in een gemeenschappelijke boedel vallen. Dit biedt extra bescherming in geval van een scheiding of financiële problemen van een van jullie.

  • Duidelijkheid en overzicht

Huwelijkse voorwaarden scheppen duidelijkheid over financiële afspraken. Dit voorkomt misverstanden en conflicten tijdens het huwelijk en bij een eventuele scheiding. Heldere afspraken dragen daarom vaak bij aan een stabiele relatie.

  • Schulden Scheiden

In het geval dat een van de partners schulden heeft (of in de toekomst verwacht te gaan maken), zorgen huwelijkse voorwaarden ervoor dat de andere partner niet aansprakelijk is voor deze schulden. Dit voorkomt financiële risico's voor beide partners. Denk hierbij aan dat de eenmanszaak van een van de partners failliet kan gaan. Door huwelijkse voorwaarden zijn jullie vermogens gescheiden waardoor schuldeisers niet bij het vermogen van de andere partner kunnen komen.

  • Erfenissen en Schenkingen

Met huwelijkse voorwaarden kunt u ervoor zorgen dat erfenissen en schenkingen buiten de gemeenschappelijke boedel (het gemeenschappelijke vermogen) blijven of juist wel tussen jullie moet worden gedeeld.

 

Hoe maakt u huwelijkse voorwaarden?

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden gebeurt via een notaris. De notaris bespreekt de wensen van beide partners en stelt een akte op die voldoet aan de wettelijke eisen. Om te zorgen dat jullie weten wat jullie wensen en behoeften zijn kunnen jullie ook van tevoren door een advocaat geadviseerd worden.

Wij zien steeds vaker dat partijen behoefte hebben aan een nadere uitleg van de huwelijkse voorwaarden. Waar een notaris de afspraken beziet vanuit het huwelijk, beziet een advocaat de afspraken vanuit een echtscheidingssituatie. Hoewel niemand een huwelijk aangaat met het oog op een echtscheiding, kan het in sommige situaties wel raadzaam zijn om al in een vroeg stadium, bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden, advies in te winnen bij een advocaat. Onze gespecialiseerde advocaten staan u hierin graag bij.

 

Waar kunt u afspraken over maken?

In principe kan u over heel veel zaken afspraken maken. Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • de kosten van de huishouding;

  • overlijdensrisicoverzekeringen;

  • schulden;

  • verdeling van het pensioen;

  • goederen en zaken die toch van een gemeenschap worden uitgesloten;

  • Verrekenbedingen. Zo kan er een periodiek verrekenbeding dan wel een finaal verrekenbeding verwoord worden in de huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden;

 

Een periodiek verrekenbeding houdt in dat partner jaarlijks afrekenen over de inkomsten en/of vermogens.
De voorwaarden kunnen consequenties hebben voor de situatie tijdens het huwelijk maar ook voor de situatie bij een echtscheiding of bij overlijden. Wat u afspreekt, moet u ook doen. Dit gaat nog wel eens mis.

In veel huwelijkse voorwaarden dan wel partnerschapsvoorwaarden is een zogenaamd periodiek verrekenbeding opgenomen. De tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap gespaarde inkomsten moeten dan jaarlijks worden verdeeld nadat de kosten van de gezamenlijke huishouding zijn voldaan. De vermogens van de echtgenoten/partners blijven gescheiden, maar wat tijdens het huwelijk wordt verdiend, wordt dus – onder aftrek van de kosten – toch verdeeld.

Als u dit hebt afgesproken, moet u dat vervolgens ook doen. Rekent u niet af, dan loopt u het risico dat er alsnog finaal (aan het einde van het huwelijk) moet worden verrekend. Immers u heeft dan geld gespaard op de eigen rekening, waarvan wat verondersteld dat het van jullie gezamenlijk is. U vult door het niet afrekenen dan een spaarpot, waar beiden voor de helft toe gerechtigd zijn.

APK huwelijkse voorwaarden

Ook als er eenmaal huwelijkse voorwaarden zijn gesloten, kan het raadzaam zijn om na enkele jaren een APK van de huwelijkse voorwaarden in te plannen. Wat heeft u eigenlijk afgesproken? Voert u de gemaakte afspraken wel juist uit? Zijn er aanpassingen in de huwelijkse voorwaarden noodzakelijk? Met al deze vragen staan onze specialisten u graag bij.

Let op, het daadwerkelijk aanpassen van de huwelijkse voorwaarden kan alleen via een notaris. Onze specialisten kunnen u wel van advies voorzien.

Afwikkeling huwelijkse voorwaarden

Zodra duidelijk is dat het huwelijk moet worden ontbonden, zullen de huwelijkse voorwaarden moeten worden afgewikkeld. Hier komt veel bij kijken. Welke afspraken zijn er gemaakt in de huwelijkse voorwaarden? Zijn de huwelijkse voorwaarden ook zo nagekomen? Moeten er nog verrekeningen plaatsvinden? Onze specialisten bezien graag met u welke stappen ondernomen moeten worden om tot een gedegen afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden te komen.

Graag beantwoorden wij jullie vragen over huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden en staan jullie graag met raad en daad bij. Neem daarvoor contact op met mr. Elea van Baarle of mr. Sanne Oor.

bottom of page