top of page

NAAMSWIJZIGING

Ouders zijn er vaak al maanden voor de geboorte mee bezig, de naam van hun kind. In de praktijk zien wij echter steeds vaker dat mensen niet (meer) tevreden zijn met de naam die zij hebben gekregen van hun ouders. Dit kan verschillende redenen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam die bij de geboorteaangifte foutief is geregistreerd of een persoon die een geslachtswijziging heeft ondergaan en een naam wenst te verkrijgen die past bij het nieuwe geslacht. Het is mogelijk zowel uw voornaam als uw achternaam te laten wijzigen.

Voornaamswijziging


Voor een wijziging van de voornaam zal er een verzoekschrift moeten worden ingediend bij de rechtbank. Hiervoor geldt een verplichte procesvertegenwoordiging. Dit houdt in dat u verplicht bent het verzoekschrift via een advocaat in te dienen. U kunt een voornaamswijziging verzoeken voor uzelf en, als gezagdragende ouder, voor uw minderjarige kind (met toestemming van de andere gezagdragende ouder).

Dubbele achternaam

Sinds 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind de achternaam van beide ouders geven. Sinds de invoering van de mogelijkheid om een gecombineerde geslachtsnaam te kiezen, hebben ouders de kans om zowel de achternaam van de vader als die van de moeder door te geven aan hun kinderen. De keuze die u bij het eerste kind maakt geldt automatisch voor alle kinderen die u daarna samen krijgt.

Een gecombineerde geslachtsnaam is een achternaam die bestaat uit de namen van beide ouders. Bijvoorbeeld: als de vader de achternaam Jansen heeft en de moeder de achternaam de Jong kan het kind de gecombineerde achternaam Jansen De Jong of De Jong Jansen krijgen. Op deze manier kunnen ouders beide hun familienaam doorgeven. Een gecombineerde geslachtsnaam kan een gevoel van eenheid en verbondenheid binnen het gezin versterken.

Let op!

De mogelijkheid om een gecombineerde geslachtsnaam te kiezen is gebonden aan een overgangsregeling. Dit betekent dat ouders van kinderen die zijn geboren na 2016 maar voor 2024 die hiervan gebruik willen maken, snel moeten handelen. De overgangsregeling is een tijdelijke mogelijkheid die ouders de kans geeft om de gecombineerde naam in te voeren voor hun kinderen die al zijn geboren voor de invoering van de nieuwe wet.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het kiezen van een gecombineerde geslachtsnaam de instemming van beide ouders vereist. Dit betekent dat beide ouders het eens moeten zijn over de keuze van de naam. Uit recente rechtspraak blijkt bovendien dat vervangende toestemming voor de keuze van een gecombineerde geslachtsnaam niet mogelijk is.

Achternaam wijziging

Het wijzigen van de achternaam is niet mogelijk via de rechtbank. Hiervoor moet een verzoek worden ingediend bij www.justis.nl. Justis beslist namens de Minister voor Rechtsbescherming of de achternaam mag worden gewijzigd. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om goed uit te leggen waarom u uw achternaam wenst te wijzigen. De kosten om uw achternaam te laten wijzigen bedragen bij Justis €835,-

Heeft u vragen over het wijzigen van uw (voor)naam? Neem contact op met een van onze AAN familierecht Advocaten.

bottom of page