top of page

MEDIATION

Wat is mediation

Bij een echtscheidingsprocedure komt veel kijken. Er moeten belangrijke afspraken worden gemaakt. Daarom is het raadzaam om deze afspraken onder begeleiding van een advocaat of mediator te maken. Wanneer ex-partners nog ‘on speaking terms’ zijn en in goed overleg tot afspraken kunnen komen, is mediation een geschikte optie. In een mediationtraject zullen er enkele besprekingen met u beiden plaatsvinden onder begeleiding van onze deskundige mediator. Alle facetten van de echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap komen aan bod. De mediator is onafhankelijk, onpartijdig en behartigt de belangen van u beiden. Mediation zal bij uitstek de mogelijkheid voor jullie kunnen zijn om de standpunten uit te wisselen en gezamenlijk tot een oplossing te komen.

 

Hoe verloopt mediation

Mediation is de wijze waarop jullie onder begeleiding van de scheidingsbemiddelaar / mediator, gezamenlijk tot een definitieve oplossing kunnen komen, waarmee beide ouders en ex-partners vrede hebben.

Als mediator zullen wij jullie beiden tezamen te leiden tot gesprekken waarin jullie uiteindelijk zelf kiezen voor een uitkomst. Uiteraard kan zullen wij hierbij wel opties aandragen, maar daarin zullen onze advocaat-mediators over het algemeen niet een (direct) standpunt innemen. Wij richten ons op het zoeken naar een oplossing. Hierbij maken wij gebruik van een actieve mediatorstijl, hetgeen betekent dat wij opties aan jullie voorhouden. Uitleg over juridische kwesties zal vanzelfsprekend ook door ons worden gegeven.

 

Van belang is ook dat mediation wordt gedaan onder geheimhouding. Alles wat in mediation wordt besproken, valt onder een geheimhoudingsverplichting. Dat betekent dat alle voorstellen, mededelingen en gedachtegangen die tijdens de mediation worden besproken, niet mogen worden gebruikt voor een eventuele volgende procedure. Dit geeft de vrijheid hard op na te denken en voorstellen te doen, om een regeling in der minne (zonder de rechter) te verkrijgen.

 

De gemaakte afspraken worden opgenomen in een echtscheidingsconvenant. Wanneer er minderjarige kinderen betrokken zijn, zullen de afspraken over de kinderen worden opgenomen in een ouderschapsplan.

Zodra er een ondertekend echtscheidingsconvenant (en eventueel ouderschapsplan) ligt, kan er vervolgens een gezamenlijk verzoekschrift tot echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap worden ingediend bij de rechtbank. De rechtbank zal in de meeste gevallen overgaan tot afgifte van de (echtscheidings)beschikking zonder daar een zitting voor in te plannen.

Een mediationprocedure neemt hierdoor doorgaans minder tijd in beslag en zal in vele gevallen ook kosten besparen ten opzichte van een eenzijdige echtscheidingsprocedure waarbij beide partners een eigen advocaat hebben en een inhoudelijke procedure bij de rechtbank gevoerd moet worden.

Ook in het geval dat er al een echtscheidingsconvenant en/of een ouderschapsplan ligt en de afspraken moeten worden herzien, is mediation bij uitstek een geschikte methode.

Voor een geslaagde mediation is het niet noodzakelijk dat u het op voorhand over alle zaken eens bent. De mediator kan u in dit proces begeleiden en waar nodig bemiddelen om tot een oplossing te komen die u beiden schikt.

 

Waarom kiezen voor mediation

Rechtszaken kunnen jaren duren, terwijl mediation vaak binnen enkele weken tot maanden wordt afgerond. Dit snelle proces bespaart niet alleen tijd, maar vermindert ook de emotionele belasting die langdurige conflicten kunnen veroorzaken. Mediation is doorgaans ook goedkoper dan procedures. De kosten van advocaten, gerechtskosten en langdurige procedures kunnen snel oplopen. Mediation daarentegen vraagt om minder werkzaamheden, die ook nog eens door jullie gezamenlijk kunnen worden gedragen.

Het belangrijkste is echter vooral dat blijkt dat kinderen gebaat zijn bij mediation, omdat de ouders gezamenlijk oplossingen zoeken en daardoor dit ook kunnen overbrengen op de kinderen.

 

Er zijn daarnaast nog meer voordelen

  • In mediation werken beide partijen samen om een oplossing te vinden. Dit bevordert wederzijds begrip en respect, wat vooral belangrijk is bij conflicten waar een langdurige relatie in het geding is, zeker als er kinderen zijn, is het belang van goede afspraken en communicatie niet te overschatten.

  • Rechters zijn gebonden aan de wet en hun dossier bij het nemen van beslissingen. Mediation biedt daarentegen de mogelijkheid om creatieve en flexibele oplossingen te vinden die beter passen bij jullie wensen en behoeften.

 

De gespecialiseerde advocaten-mediators Elea van Baarle en Sanne Oor zijn naast advocaat gespecialiseerd familierecht mediator. Heeft u vragen of denkt u dat mediation voor u en uw partner een geschikte methode is, neem dan contact op met ons kantoor of rechtstreeks met Elea of Sanne.

bottom of page