Erfrecht
Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: het erfrecht.
Als iemand die dicht bij u staat komt te overlijden is dit verdrietig. Naast de periode van rouw die vaak volgt moet er ook veel worden geregeld: het afscheid, de uitvaart en - niet in de laatste plaats - de nalatenschap. Het regelen van zaken rond erfrecht komt vrijwel altijd op de schouders van de erfgenamen te rusten. Gelukkig komen erfgenamen er vaak samen uit en wordt de nalatenschap zorgvuldig afgehandeld. Toch kunnen er ook geschillen ontstaan. Wij begrijpen als geen ander dat problemen of geschillen bij de afwikkeling en verdeling van een nalatenschap het verdriet alleen maar kunnen verergeren. De bijstand van een gespecialiseerde erfrechtadvocaat kan helpen om escalaties te voorkomen en conflicten op te lossen. Het kan immers gaan om niet-geringe bedragen, wat grote impact kan hebben op uw financiële situatie. Bij AAN Advocaten staan wij klaar om u te begeleiden bij alle aspecten van erfrecht, zowel voor als na het overlijden.
Aanvaarding
Wanneer iemand overlijdt, komt de vraag naar voren wat er met de erfenis moet gebeuren. Als erfgenaam heeft u daarbij drie opties: de erfenis zuiver aanvaarden, verwerpen of beneficiair aanvaarden. Elke keuze heeft belangrijke gevolgen, zowel voor wat betreft de bezittingen als eventuele schulden van de overledene. Hier moet dus een goede afweging in worden gemaakt. Een eenmaal gemaakte keuzes kan in uitzonderlijke gevallen worden teruggedraaid, maar dit komt niet vaak voor.
Allereerst kunt u ervoor kiezen om de erfenis zuiver te aanvaarden. Dit betekent dat u alle bezittingen van de overledene overneemt, maar ook verantwoordelijk wordt voor eventuele schulden. Als er meer schulden zijn dan bezittingen, kan het zijn dat u met uw eigen vermogen moet opdraaien voor die schulden. Zorg dus dat u alleen zuiver aanvaard, wanneer u zeker weet dat de erfenis een positief saldo heeft.
Een tweede optie is het verwerpen van de erfenis. In dit geval doet u volledig afstand van de nalatenschap. U heeft dan geen recht op enige bezittingen, maar u bent ook niet aansprakelijk voor de schulden van de overledene. Als u verwerpt, schuift uw erfdeel door naar de volgende in lijn, bijvoorbeeld uw kinderen.
Tot slot kunt u ervoor kiezen de erfenis beneficiair te aanvaarden. Hierbij accepteert u de erfenis alleen als blijkt dat de bezittingen groter zijn dan de schulden. Als er meer schulden zijn dan bezittingen, dan hoeft u niet met uw eigen vermogen bij te dragen; de schulden worden dan betaald vanuit de nalatenschap zelf. Deze optie duurt vaak wat langer, maar beschermt wel het privévermogen van de erfgenamen.
Heeft u vragen over het erfrecht en de mogelijkheden/verplichtingen? Neem contact op met een van onze AAN familierecht Advocaten.