top of page

Wanneer u een scheidingsproces ingaat of het geregistreerd partnerschap moet worden beëindigd, komt er veel op u af. Er moeten belangrijke beslissingen worden genomen in een emotionele periode. Het is van belang dat ook u als cliënt de juridische stappen van een echtscheiding begrijpt. Een goede samenwerking tussen advocaat en cliënt vinden wij van groot belang. Wij hechten er dan ook veel waarde aan om onze cliënten duidelijkheid te bieden in deze vaak moeilijke tijd.

Wij kunnen u juridisch bijstaan bij het maken van deze beslissingen en u daarnaast waar nodig doorverwijzen naar ons netwerk van deskundigen zoals psychologen en fiscalisten.

Waar moet u rekening mee houden?

 

Om alles op te noemen waar mogelijk aan moet worden gedacht bij een scheiding is onbegonnen werk. Graag benoemen we wel een aantal belangrijke zaken die van groot belang zijn.

Heeft u kinderen en gaat u scheiden? Dan bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden belangrijke zaken als gezag, omgang en kinderalimentatie opgenomen.

Daarnaast zullen er financiële afspraken moeten worden gemaakt over uw gezamenlijke vermogen. Denk hierbij aan de verdeling van de (beperkte) gemeenschap van goederen of de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

Belangrijk is dus dat u als ex-partners goede afspraken maakt over de afwikkeling van uw huwelijk. Vanuit de functie van mediator of advocaat kunnen wij hier goed mee helpen. Helaas is het soms zo dat dit vanwege de verstoorde relatie niet goed mogelijk is. Ook in deze situaties is het fijn om een advocaat naast u te hebben staan. Onze advocaten kunnen namens u overleggen, maar als u er echt niet uitkomt, zullen wij niet aarzelen met het starten van een procedure.

Welke mogelijkheden biedt AAN Advocaten?

 

Er zijn dus verschillende manieren om uit elkaar te gaan. Ons kantoor begeleid mensen bij de verschillende mogelijkheden:

Als mensen bij ons komen voor een scheiding, onderzoeken wij altijd of een mediationtraject een optie is. Bij mediation heeft u samen één advocaat-mediator die u beiden begeleidt bij het maken van voor u beiden werkbare afspraken. Mediation is bij uitstek geschikt voor mensen met een blik op de toekomst en een inhoudelijke procedure bij de rechtbank willen voorkomen. Bij mediation zijn namelijk meer creatieve oplossingen mogelijk dan bij de rechtbank.

In sommige gevallen is het verstandig om naast een advocaat-mediator ook een andere specialist in te schakelen. Te denken valt aan een fiscalist, accountant, coach of bijvoorbeeld een psycholoog. In dat geval kan het wenselijk zijn om het mediationtraject uit te breiden naar een ‘mediation plus’ of ‘overlegscheiding’. De mediator heeft dan korte lijntjes met de externe specialist om zo tot gedegen en werkbare afspraken te komen in uw complexe situatie.

Eenzijdige echtscheidingsprocedure met een eigen advocaat. Als een vorm van mediation toch niet de geschikte oplossing blijkt te zijn, zal het nodig zijn om een eigen advocaat in te schakelen. Om toch verdere escalatie te voorkomen, proberen wij in een vroeg stadium van het proces in gesprek te gaan met de andere partij. Dit noemen wij een ‘ viergesprek’. Vaak leidt dit tot het maken van afspraken die kunnen worden neergelegd in een ouderschapsplan en/of convenant. Op deze manier heeft u begeleiding van een eigen advocaat, maar is er toch ruimte voor de emoties en belangen om zo tot een oplossing voor de langere termijn te komen. Als overleg toch niet mogelijk blijkt, ook niet in de vorm van een viergesprek, dan kunnen onze gespecialiseerde advocaten u ook bijstaan in een procedure bij de rechtbank.

Scheiding van tafel en bed

 

Hoewel het in de praktijk niet vaak voorkomt, hebben gehuwde partners naast de mogelijkheid om te scheiden, ook de mogelijkheid om de rechtbank om een scheiding van tafel en bed te verzoeken. Uit de praktijk blijkt dat een scheiding van tafel en bed voornamelijk een optie is voor partners die wegens religieuze redenen geen echtscheiding willen.

In de volksmond wordt met de term scheiding van tafel en bed veelal bedoeld dat de partners feitelijk uit elkaar zijn en mogelijk ook op een ander adres wonen. De juridische betekenis van een scheiding van tafel bed gaat echter verder.

 

Wanneer partners kiezen voor een scheiding van tafel en bed, blijft het huwelijk in stand, maar verschillende gevolgen van een echtscheiding gelden ook voor een scheiding van tafel en bed. Zo zullen van tafel en bed gescheiden partners bijvoorbeeld hun (beperkte) gemeenschap verdelen of hun huwelijkse voorwaarden afwikkelen. Ook ontstaat er mogelijk een alimentatieverplichting en moet er een ouderschapsplan worden opgesteld zodra er minderjarige kinderen in het spel zijn.

 

Onze gespecialiseerde advocaten zijn zowel advocaat als mediator en stemmen graag met u af welk traject het beste bij u past. Hierbij houden wij rekening met uw wensen, emoties en belangen.

Neem gerust contact met ons op.

bottom of page